PROGRAM

VK23

Torsdag 12. oktober

Halti Kulturscene, Hovedvegen 2, Storslett

Registrering

08.00

  • Tjenestedesignerne Glenn og Tobias forteller kort om konseptet, vil du lese mer? KLIKK HER

  • Leder for NHO Arktis

    Sigrid Ina Simonsen er regiondirektør for NHO Arktis i Troms, Finnmark og Svalbard og har stor kunnskap om politikk og næringslivet i Nord-Norge. NHO Arktis arbeider kontinuerlig med å fremme våre medlemmers interesser og synspunkter i samfunnsdebatten, og bidra til å styrke og utvikle næringslivet i Troms, Finnmark og på Svalbard.

  • Investor

    Peter C. Warren har over 30 års erfaring som trader innenfor metaller, råvarer, valuta, aksjer og renter. Han startet blant annet det norske markedet for aksjeopsjoner i 1987, har 10 års erfaring som opsjons-market maker og 12 års erfaring som forvalter av hedgefond (Global Macro & CTA). Warren mottok tilsammen fem internasjonale priser for denne forvaltningen. Han har en bred utdannelse innen økonomi, statsvitenskap, operativ psykologi og etterretning, samt bakgrunn fra militær spesialstyrke og deretter over 40 år i finans. Peter stiller spørsmål ved etablerte sannheter og er motstander av gruppetenkning.

Vi lever i konstant endring, men ka no’?

09.00

Beinstrekk

10.10

Ta deg en kaffe, prat med folk, og benytt anledningen til å oppleve vårt første VEKSThus!

Fra galskap til suksess – de som har tenkt det utenkelige

10.35

  • CEO & Founder, Aurora Spirit

    Lovlig alkoholproduksjon i Nord-Norge, går det an?

    Tor Petter W. Christensen er en av gründerne bak verdens nordligste destilleri. Han kommer og forteller den spennende historien om oppstart av alkoholproduksjon i verdens mest konservative land, med oppturer og nedturer.

  • Gründer, daglig leder og medeier i Lyngen Lodge.

    Elisabeth Braathen, opprinnelig fra Trondheim, har alltid hatt lidenskap for skikjøring. På begynnelsen av 2000-tallet førte hennes interesse for sporten henne til St. Anton, Østerrike. Denne opplevelsen tente hennes interesse for skiturisme og satte henne på en vei som til slutt skulle føre til etableringen av en vellykket virksomhet i bransjen. Gjennom sitt arbeid på Lyngen Lodge har Elisabeth Braathen ikke bare skapt en virksomhet som har blitt en suksess, men har også bidratt til veksten av skiturisme i Nord-Norge. Regionen, med sitt uberørte landskap og utmerkede skiforhold, har blitt stadig mer populær blant eventyrlystne og naturinteresserte. Lodgens rykte for å tilby førsteklasses opplevelser har bidratt til å sette området på kartet som et must-visit reisemål for skientusiaster. Hennes historie er et bevis på det som kan skje, når man kombinerer lidenskap, kunnskap og engasjement.

  • Ingeniør og gründer

    Havlandet; historien hvordan vi reddet havet - og oss selv (et positivt, men realistisk framtidsbilde)

    Foredraget tar oss med inn i fremtiden, året er 2081. "I 2021 står verden overfor et av historiens største veiskiller: vi kunne ta grep og sørge for bærekraftig utnyttelse av jordas mat-, energi- og oksygenlager (havet) eller vi kunne gamble på at de som kom etter hadde tid. Hvilke avgjørende valg ble tatt for å skape fremtiden vi ønsker å leve i? Et kappløp i tiden, med teknologi og empati som verktøy."

    Christine har vokst opp med havet som lekeplass, før hun ble konkurranseseiler og havteknolog. I 2015 startet hun Blueye Robotics, selskapet bak undervannsdronen som lar oss utforske havet ned til 305m dyp fra egen smarttelefon. Som Co-captain i EntrepreneurShipOne utforsker hun det grønne skiftet i den blå økonomien gjennom innovasjon og investeringer i bærekraftig havteknologi. Som senior- rådgiver i Verdens naturfond (WWF) bekjempet hun plast i havet og utviklet løsninger for plastmarte samfunn. Christine har blitt kåret av Forbes Magazine til ’30 under 30 most important Tech Founders’ og ’. I 2019 gikk Christine helt til topps og ble «Årets Ledestjerne» i DN sin «30 under 30»-kåring.

Lunsj

12.00

På Bios.

  • Professor i kunstig intelligens

    Morten Goodwin har utmerket seg som en av våre fremste eksperter på digitalisering og kunstig intelligens. Han har mer enn 15 års akademisk erfaring med en doktorgrad, en professortittel, mer enn hundre fagfellevurderte forskningsartikler, og kompetanse fra en rekke store forskningsprosjekter. I sitt humorfylte foredrag gir Goodwin deg en oversikt over den digitale forskningsfronten, hvor vi er på vei, og samtidig stikker han hull på fantasifulle og urealistiske forventninger. Der andre snakker om hype og hokus pokus, kommer Morten med faktaene.

  • Rådgiver og prosjektleder investering, SIVA Eiendom

    Der ingen skulle tru at nokon kunne … drive butikk? Hvorfor og hvordan investerer Siva i eiendomsprosjekter der de andre ikke tør?

    Lokal markedssvikt i eiendomsmarkedet hemmer industriell verdiskaping. Siva investerer i nærings- og industrieiendom i de markedene som er spesielt utfordrende, og Olav skal gi en kort innføring i hvorfor og hvordan Siva investerer i eiendom for å utløse industriell verdiskaping der markedet ikke strekker til, og vise frem det siste lokale eksempelet på et eiendomsprosjekt i Siva-regi; Verftstbygget for Olsens verft og MOEN-gruppen på Skjervøy.

  • Professor i økonomihistorie

    Ola Grytten er en fremstående økonomisk historiker og professor ved Norges handelshøyskole (NHH). Med en solid akademisk bakgrunn inkludert doktorgrad fra NHH og opphold ved London School of Economics, har Grytten gjort betydelige bidrag til feltet, spesielt innen historiske makroøkonomiske serier og kriseøkonomi. Han har også hatt ledende roller i flere regjeringsoppnevnte utvalg, som det som evaluerte pensjonsreformen og inntektsutvalget for jordbruket. Grytten er en profilert ekspertkommentator i media og har forfattet om lag 50 bøker og 200 vitenskapelige artikler. Han har også engasjert seg i internasjonalt arbeid og frivillige organisasjoner.

  • Elevene fra “Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1” ved Nord Troms VGS skal presentere sine ungdomsbedrifter og forretningsidéer. Dette er virkelig framtidens grøne innovasjoner!

    OceanFlex UB skal stoppe en av Norges største utslippskilder av mikroplast, nemlig gummigranulat fra kunstgressbaner.

    Snop Dog UB skal produsere hundesnop av stillehavslaks, og biprodukter fra fiskeoppdrett.

    Den siste bedriften ønsker å gjøre det tryggere for alle trafikanter om vinteren, ved å innføre varmesøkende teknologi i alle landets brøytebiler.

    Elevene skal pitche hver av idéene sine og ønsker gjerne at publikum tar kontakt med dem hvis man ønsker å gi tilbakemelding eller samarbeide.

Glimt av fremtiden – teknologi og innovasjon

13.00

Beinstrekk

14.40

Ta deg en kaffe, prat med folk, og benytt anledningen til å oppleve vårt første VEKSThus!

  • Forretningsutvikler, Halti Næringshage

    Samarbeider om fremtidens bærekraftige produksjonsløsninger.

    Hvordan kan bedrifter i Nord-Troms ta i bruk «coboter», og hvordan man kan inkludere disse i den daglige produksjonen.

    Prosjektet er et samarbeid mellom Campus Nord-Troms AS, Halti Næringshage AS, UiT Norges arktiske universitet i Narvik og Furuflaten Industripark AS.

  • Klimaoptimist

    I mer enn 30 år har Petter jobbet med reklame og markedsføring. I 2018 sa han opp jobben som partner i et av Norges ledende digitalbyråer for å konsentrere seg 100% om det han brenner for: Hvordan vi skal få engasjert folk flest i det grønne skiftet, hvordan man kan skape konkurransefortrinn ut av bærekraft, og sist men ikke minst hvordan man hindrer grønnvasking og misbruk av bærekraftsmålene. Petters budskap og energi er en opplevelse.

  • Kokk og gründer

    Jonatan Bukkøy Arntzen er oppvokst på Storslett og driver i dag restauranten Ask & Loke i Drammen. Han er opptatt av at maten vi spiser må være forankret i naturen og miljøet, han er opptatt av bærekraftig mat tilpasset den tiden vi lever i. Han har jobbet på den annerkjente restauranten Maaemo og har vært kjøkkensjef på Palmen restaurant på Grand Hotel Oslo. Jonatan tar deg med på reisen sin fra kokkelærling til restauranteier.

Bli bærekraftig eller forsvinn!

15.00

Avslutning

16.25

Bankettmiddag på Bios

19.00

Jonatan Bukkøy Arntzen setter sitt preg på kvelden med en 4-retters meny, og vi får besøk av sanger og entertainer Maria Mohn!

Jonatan sin tilnærming på kjøkkenet er gjennom gode råvarer, rene smaker, bærekraft og estetikk. Råvarene skal få sin egen plass og sitt eget smakinntrykk i rettene. Maten skal også gå sammen med sesong, tradisjon og smakene skal minnes om nærområdet den lages i. Til daglig driver han restauranten Ask & Loke, og har blant annet erfaring fra den anerkjente restauranten Maaemo, og vært kjøkkensjef på Palmen restaurant på Grand Hotel Oslo.

Maria har drevet med musikk hele sitt liv, og var sist aktuell i fjorårets finale av MGP. Med sitt fyrverkeri av en personlighet byr hun på sang, humor og god stemning utover kvelden.

Fredag 13. oktober

Haltibygget, Hovedvegen 2, Storslett

Parallelle workshops

09.00

  • Dette er et samarbeid med Campus Nord-Troms.

    I denne workshopen lærer man om sosial bærekraft og hvordan virksomheten din kan bli en arbeidsplass som ønsker å skape noe mer.

    Jonas Nicolaisen, arbeidslivscoach ved NAV Arbeidslivssenter i Troms og Finnmark, er ekspert på sosial bærekraft, hva som kreves av virksomheter med tanke på neste generasjonen som skal inn i arbeidslivet og hvordan man skaper en arbeidsplass som er varig og meningsfull for alle.

    Dette vil du lære mer om:

    • Hva er egentlig sosial bærekraft?

    • Hvordan skriver man skikkelig gode stillingsbeskrivelser?

    • Hvorfor handler rekruttering om mer enn bare å finne de riktige folka?

    • Hvordan skaper man motivasjon blant sine ansatte?

    • Hvem er Generasjon Z og hvorfor må vi tenke annerledes når vi ansetter disse?

    • Hvorfor er en god tilbakemeldingskultur viktig for et godt arbeidsmiljø?

    • Hvordan skal vi klare å inkludere de som står utenfor?

    Gjennom diskusjoner, øvelser og kunnskapsdeling vil du få innsikt, ideer og konkrete handlingsplaner for hvordan du kan gå i gang med inkluderende rekrutteringsprosesser, fremme sosial bærekraft og bygge gode og robuste arbeidsmiljø.

    Målgruppe: Ledere, mellomleder, personer med personalhåndtering, HR og personer som ønsker å tilegne seg ny kunnskap om inkludering, rekruttering og sosial bærekraft.

  • Sammen med Brita Staal fra Smart Innovation Norway, klimaoptimist Petter Gulli og Merete Susan Andersen fra Innovasjon Norge skal vi utforske muligheter og utfordringer rundt næringsutvikling i Nord-Tromsregionen med fokus på ansvarlig utvikling og konkurransekraft.

    Brita Staal, klimaleder for smarte byer og samfunn i Smart Innovation Norway, leder workshopen. Hun byr på erfaringsdeling, forskningsbasert kunnskap, konkrete råd og historier fra livet som bærekraftsleder og har stor kunnskap om verktøy og metoder for å sikre miljø- og samfunnsansvar. I lys av «varmere, våtere og villere klima» er det stadig viktigere både for bedrifter og offentlige virksomheter å jobbe med risikoreduserende tiltak, god planlegging og ikke minst solid forståelse på tvers av funksjoner hva dette innebærer.

    I løpet av noen hektiske timer skal vi jobbe med:

    • Hvordan vil Nord-Troms se ut i 2040?

    • Hvilke grep gjør vi for at næringslivet skal drive bærekraftig innovasjon, skalering og vekst?

    • Klimarisiko på tvers av sosiale, økonomiske og miljømessige dimensjoner.

    • Hvordan omstiller vi oss for å skape arbeidsplasser for dagens og framtidens generasjoner?

    Målgruppe: Ledere, mellomledere, bærekraftsansvarlige, næringsliv, prosjektledere og offentlige virksomheter, samt unge stemmer – altså stor bredde og ulik erfaring rundt næringsutvikling.

    Workshopen er et samarbeid mellom Innovasjon Norge Arktis, Halti Næringshage og Arena Nord-Troms. Innspill og ideer fra denne vil brukes inn i regional, bærekraftig næringsplan for Nord-Troms.

  • I denne workshopen vil destinasjonsselskapet i Nord-Troms, Visit Lyngenfjord, utfordre deltakerne til å finne gode løsninger på konkrete problemstillinger og utfordringer i reiselivsnæringen.

    Hvordan skal vi friste neste generasjon reiselivaktører og investorer til å satse i Nord-Troms? K. Richard Paulsen, reiselivssjef i Visit Lyngenfjord, inviterer alle interesserte til å skape større interesse og etablererlyst i reiselivet i regionen.

    Nord-Troms sliter med rekruttering, dårlig infrastruktur, mangel på kapital og lite tilrettelegging for unge som ønsker å etablere seg. En fersk undersøkelse viser at store reiselivsbedrifter som ligger ute til salgs ikke får interesserte og enda flere ønsker å gi seg i bransjen. Samtidig opplever vi kraftig vekst i antall besøkende. Derfor er det nå på høy tid å samle trådene og tenke større!

    Disse problemstillingene skal vi arbeide med:

    • Hvordan skal øvrig næringsliv og reiseliv arbeider tettere sammen for å tjene mer penger på den økte turismen?

    • Hvordan skal vi legge til rette for større nasjonale og utenlandske investorer som vil skape arbeidsplasser i vår region?

    • Hvordan skal vi tilrettelegge og øke etablererlysten?

    • Hva savner du i området for å øke bolyst og attraksjonskraft?

    • Hva ville du ha etablert i vårt område?

    Gjennom diskusjoner, dialog, kunnskapsdeling og konkrete arbeidsoppgaver skal man sammen finne gode svar på hvordan vi skal satse på framtidens reiseliv, tilrettelegge for unge som ønsker å arbeide innenfor bransjen og øke etablererlysten i Nord-Troms.

    Målgruppe: Reiselivsaktører, handelsnæringen, næringsklynger, organisasjoner, næringsliv, offentlige virksomheter og personer som ønsker å vite mer om framtidens reiseliv.

13.00

Lunsj på Bios

12.00

The End

Start

08.30

Samle trådene fra dagen før, Halti kulturscene